Arta de a supravietui… si invinge…

NINJUTSU este arta temutilor Ninja ai Japoniei medievale, o arta misterioasa si complexa, transmisa din generatie in generatie de mai bine de 1500 de ani. Asimilarea artei NINJUTSU se face avand permanent in vedere principiul eficiacitatii, fapt atestat de faptul ca arta lor a supravietuit la necrutatorul test al trecerii timpului. Strategia NINJA pleaca de o apreciere realista a ideii de combat, de lupta totala, de autoaparare in orice situatie, bazata pe principiul armoniei, al supletii, simplitatii si spontaneitatii.​

Ninjutsu autentic este predat in prezent de Dr.Hatsumi, al 34-lea urmas al scolii si care pune accent atit pe insusirea formelor martiale, cat mai ales pe asimilarea principiilor scolii ca mod de viata (Ninpo Ikkan).

Ninjutsu nu este o disciplina competitionala, ci doar de auto aparare, cu o strategie neconventionala de lupta, urmarind mereu transformarea unor dezavantaje in avantaje. Aceasta se face exact schimbarea opticii, a modului de privire si de apreciere a situatiilor de lupta …sau din viata de zi cu zi. Ca urmare la antrenamente pot participa persoane de orice virsta sau sex, cu rezultate egale.

Ideograma NIN se traduce prin secret, rezistenta fizica si mentala, anduranta, perseverenta, ascundere in acelasi timp. Maestrii scolii spuneau chiar ca NIN se mai poate traduce si prin “a stapini mintea si trupul cuiva dar si perceptia sa asupra ideii de bine si rau” – cu referire la manipularea subtila a adversarilor.

Istoric vorbind, Ninja nu erau nici buni si nici rai…aceste concepte apar odata cu situarea noastra intr-una din tabere sau in cealalta. Filozofia Ninpo conduce pe o cale de mijloc, fara atasamente, dincolo de aparenta dualitatii. Ninja apareau deseori ca opusi samurailor pentru ca ei puneau in practica fapte desconsiderate de rigidul cod Bushido : spionaj, diversiune, etc. Esential insa pentru ei era ca sa nu fie descoperiti, astfel ca rar se ajungea ca ei sa fie implicati in confruntari fizice. Demascam asadar si mitul conform caruia Ninja erau mereu experti in arte martiale, idee intretinuta de filmele comerciale. Artele martiale erau un domeniu conex in Ninjutsu, dar cind Ninja trebuiau sa lupte, trebuiau sa supravietuiasca si …sa castige…filozofie extrem de utila si in ziua de azi.

Antrenamentul martial in Ninjutsu urmareste mai multe aspecte :

NINPO TAIJUTSU – lupta cu miinile goale, transformarea corpului intr-o arma redutabila, tehnici de lovituri cu bratele si picioarele in puncte vitale, tehnici articulare, forme neconventionale (atac la ochi, testicule, lovituri de cap, ciupituri, etc ).

NINPO KOBUDO – folosirea armelor Ninja ( bastoane de diverse lungimi, sabie, lant, stelute, arme improvizate din obiecte de zi cu zi) era practic o continuare a principiilor din Taijutsu pentru ca armele sunt vazute ca o extensie a corpului.

AMATSU TATARA – este o un ansamblu de practici energetice si spirituale chiar transmise in parelel cu tehnicile martiale, forme de masaj, de respiratie, de echilibrare si transfer energetic, de meditatie si multe altele.